1: Az ókori rómaiak és görögök úgy hitték, hogy a gyémántok az istenek könnyei, melyek csillagok formájában a földre hulltak. A rómaiak azt is feltételezték, hogy Kupidó nyila gyémánttal volt bevonva, talán innen ered a szerelem és a gyémánt kapcsolata.

2: A gyémántok több milliárd éves kövek, némelyikük akár 3 milliárd évvel ezelőtt is keletkezhetett.

3: A gyémántok nagyjából 100 mérföld mélyen helyezkednek el a Földben és általában vulkánkitörések helyeinél keletkeznek.

4: A gyémántnak egyetlen egy alkotó eleme van, ez pedig a szén.

Gyémánt

A gyémánt sokféle színben fordul elő a természetben, általában minél áttetszőbb, színtelenebb, annál értékesebb, de ettől a ritka színárnyalatok eltérhetnek.

5: A görög gyémánt szó eredete Ádámhoz köthető (diamond-Adam), ami azt jelenti legyőzhetetlen, elpusztíthatatlan.

6: A gyémántok a világ legkeményebb anyagai. Semmi más nem karcolhat meg egy gyémántot, csak egy másik gyémánt.

7: A gyémántot már a Krisztus előtti 4. században is bányászták Indiában, az ókori Rómában pedig úgy vélekedett róla Pilinus, hogy a gyémánt a legértékesebb drágakő a világon.

8: A hinduk a szobrok szemeit is ezzel a drágakővel ékesítették, mert úgy gondolták, ez a kő megvédi viselőjét a támadásoktól és a veszélytől.

9: A középkorban úgy vélekedtek, hogy a gyémánt mentális és fizikális betegségeket is képes gyógyítani.

10: Pár évvel ezelőtt külföldi csillagászok felfedeztek egy bolygót, mely szerintük egy tízmilliárd billó trillió karátos égitest. Ezt a bolygót Lucynak nevezték el a Beatles „Lucy in the sky with diamonds” slágere után.

4c-gyemant-brilians

Vissza a lap tetejére