15 évesen estem először szerelembe.

Olyan édes, lebegős érzés volt, szinte repültem a föld felett és rózsaszínné változott a táj, pont úgy, ahogy az amerikai filmekben is lenni szokott. Ezek szerint van kollektív szerelem-alatti, tehát mindenki nagyjából ugyanúgy éli meg ezt az érzést.

Persze vannak tudományos kutatások, melyek szerint az egész csak biokémia, endorfin és hormonok, de én azt vallom, hogy a szerelem az Istenek ajándéka, ők rendezik el, mikor és hogyan találkozzon két olyan ember, akik közt felgyúl a láng.

Az már más kérdése, hogyan viselkedünk, hogyan éljük meg a kapcsolatot, mikor szerelmesek vagyunk. Ez sok mindentől függ: neveltetéstől, kortól, érzékenységtől, lelki alkattól, talán genetikától is.

Általában a nők azok, akik jobban megőrülnek, legalábbis én ezt tapasztaltam saját magamon és a barátnőimen is. Nekünk a szerelem valami elképesztő extázis, olyan drog, amitől megzavarodunk, hülyeségeket csinálunk és kivetkőzünk önmagunkból, persze vannak kivételek, de én nem vagyok az, 38 évesen is azonnal átváltozom 14 éves tinilánnyá, ha szerelmes vagyok. Verseket írok, napi ezer üzenetet küldök, túláradok, olyan leszek mint egy szivárványos kis pióca, ami persze elképesztően ijesztő és nagyon nagyon sok.

szerelem

Az a fajta vagyok, aki folyton a másik tudtára akarja adni, hogy mit érez, mit gondol, milyen problémái vannak. Nagyon őszintén és egyenesen kommunikálok és ez sokszor zavaró a másik félnek, jó lenne a titokzatos, kacér és kiszámíthatatlan végzet asszonyát játszani, de nem megy, valahogy hiányzik rólam a manír és az álarc. Annyit hazudik az ember, legyen egy kis sziget, ahol meztelenül járhat-kelhet, ahol azt mondhat, amit akar, és úgy viselkedhet, mintha egyedül lenne. Persze ez csak hiú és naiv ábránd, a párkapcsolatok zöme tele van játszmákkal és szerepekkel és csak nagyon kevés esetben adják önmagukat a felek. Sajnos. Mert én abban hiszek, hogy ha találok egy szövetségest, egy cinkost, akkor egységet alkotunk, egy bolygót, ahol ugyanazt a nyelvet beszéljük és nagyjából hasonló az értékrendünk.

Persze, a szerelem elmúlik. Van, akinél pár hét alatt, van, akinél évek alatt. De hogy ez a világon a legerősebb kábítószer, afelől semmi kétségem sincs.

Na ide nekem egy adagot, mert itt a tavasz! :-)