Igazi Viking, egy tündéri feleség és egy doromboló macska boldog tulajdonosa. Szebb a haja, mint Hófehérkének, a szövege viszont mindent visz. Zene őrült, író, műsorvezető és polihisztor, mindenhez ért ért és mindenkire van ideje. Vajon milyen az, amikor egy ilyen ember igazán szeret? Kattints BZ válaszaira és megtudod, milyen szív lakozik a harcos külső mögött!

Bátky Zoli

Bátky Zoltán – zenész

A középiskolában kezdett el zenélni, majd 2003-ban csatlakozott az After Crying zenekarhoz, valamint 2004-ben megalapította a Wendigot. Játszik a Queen emlékzenekarban, szerepelt az X-faktorban is, ezenkívül újságíró, műsorvezető és dalszerző, polihisztor, valamint egy Fonogram, egy eMeRTon díj, egy feleség és egy macska boldog tulajdonosa.
www.bzmusic.hu

1

1.
Emlékszel még az első szerelmedre?

Csak ködösen. Négy éves voltam, és az óvodában nagyon tetszett egy Zsuzsi nevű lány. Igazi szerelmi botrány alakult ki, mivel az akkori legjobb barátom, Dani is szerelmes volt Zsuzsiba, márpedig Dani azért is volt a barátom, mert én még nem tudtam bekötni a cipőmet, ő meg segített, szóval a helyzet gyors megoldásért kiáltott. Odaálltunk hát a miniatűr hölgy elé, és választás elé állítottuk, ő pedig a legnagyobbakra jellemző hidegvérrel közölte, hogy mindkettőnket szeret, de egyikünket sem úgy. Így hát maradt a baráti cipőkötözgetés, és a Zsuzsi utáni távolról-vágyakozás. Komolyra fordítva az első „igazi” szerelem 15 évesen vágott orrba, amikor egy nyáron keresztül hiába próbáltam összegyűjteni a bátorságot ahhoz, hogy szívem hölgyének bevalljam érzelmeimet. 1989 nyarának utolsó napján, a balatonparti naplementében végre sikerült a dolog, de másnap hazautazott, és két héttel később levélben tudatta velem, hogy legyünk inkább barátok. Ez azonban ebben az esetben nem csak üres frázis volt, nagyon fontos barátom mindmáig, még akkor is, ha csak ritkán találkozunk. Tanúként abban is közreműködtem, hogy hozzáadjam őt egy másik nagyon jó barátomhoz és zenésztársamhoz – hogy ez önzetlenség, vagy balekság, ezt mindenki döntse el maga. :-)

2

2.
Milyen vagy, mikor igazán szeretsz valakit?

Őrült. De komolyan, képes vagyok minden mást elfelejteni, és a legnagyobb reménytelenség és esélytelenség ellenére is rajongani az illetőért. Feleségemnek felolvasva ezt a választ, mindenképpen szerette volna, ha hangsúlyozom: legutóbb bejött ez a taktika, szóval hahó, ti odakint, semmiképp ne adjátok fel, küzdjetek azért, akit szerettek! ;-)

3

3.
Melyik a kedvenc romantikus filmed/könyved?

Az Alien (azaz a Nyolcadik utas a halál – innen is szerelmesen csókoltatom, aki így fordította a címet). Az a szegény szörny eleve csókkal indít, aztán megremegteti a kiválasztottja gyomrát, végül az űr vákuuma is csak alig tudja elválasztani a kiszemelt hölgytől. Egyébként könyvben tényleg van olyan, amit végtelenül romantikusnak tartok, és ezt most teljesen komolyan mondom annak ellenére, hogy Stephen King írta. Az Insomnia (magyarul Nem jön szememre álom) egy öreg párról szól, és a misztikus körítés ellenére pillangóisztikusan szerelmetes. Komolyan.

4

4.
Szerinted milyen egy igazán jó esküvő?

Nagyon egyszerű: szóljon arról, amiről a pár szeretné. Folyamatosan esem át olyan esküvőkön és lagzikon, ahol épp a nap főszereplői szenvednek, mint a kutya, mert X családtag kötelezővé teszi a templomi esküvőt az érintettek meggyőződését figyelmen kívül hagyva, aztán jön az, hogy „de igenis legyen lakodalmas-zenés, menyasszonytáncos rongyrázás”, mert Y családtag megsértődne, ha nem… Innentől meg jön a baj csőstül, a meghívottak listájától a torta színén át a menyasszonyi ruha kivágásáig. Az ideális esküvő olyan, amikor a pár közös akarata érvényesül, a tisztelt család pedig elfogadja azt, tudván, hogy ez róluk szól, és az ő boldogságuk számít.

5

5.
Valóban gyengeség, ha egy férfi kimutatja az érzéseit?

Nem feltétlenül. Inkább az a gyengeség, ha ez már túl erős, és a férfi fojtja meg az érzések túláradásával a nőt. Tudom, csináltam ilyet. ;-) Azóta elvileg tanultam a dologból… kemény vagyok, mint a fagyott viking.

6

6.
Mik azok a tulajdonságok, amik egy nőben igazán megfognak téged?

Legyen nő. Ennyire egyszerű. A kisugárzáson, a saját nőiség elfogadásán és közvetítésén múlik minden. Sosem voltak ideáljaim, furcsán is nézek azokra, akik csak a nagy mellekre, esetleg a vörös hajra, vagy a jól megformált térdkalácsokra és fülcsúcsokra vannak ráfagyva (ez utóbbi a baráti körömből származó konkrét példa, tényleg). Volt az életemben alacsony és magas, „konvex és konkáv”, szőkétől mozdonyszőkéig, szóval preferencia nincs: éreznem kell rajta, hogy ő Ő. Talán ezt hívják aurának?

7

7.
Szerinted mitől működik jól egy párkapcsolat?

A kölcsönösség mindennek az alapja. Itt sem az kell szerintem, hogy feltétlenül ugyanolyanok legyenek a felek – akkor mindenki egy tükörbe szeretne bele. Ha hosszú távon is a saját életünkbe tudjuk simítani a másik dolgait, vágyait, esetleges hibáit, akkor minden működik. Ha pedig nem működik, akkor tudni kell elengedni. Aki ismer, tudja, hogy harmadszorra vagyok házas. Ezen még mindig akad, aki megdöbben, pedig ez csupán három hosszú távú kapcsolatot jelent, másnak ennyi idő alatt van háromszor ennyi… Az előző házasságok során azt is meg kellett tanulnom, mi az a pont, amikor már annyira nem működik valami, hogy mindkét félnek jobb külön. Az első feleségemmel konkrétan most is nagyon jó barátok vagyunk, sőt, a jelenlegi (és most már megállnék, Vágó úr) feleségemmel is kifejezetten jó barátok. Van ilyen, és meg kell becsülni, a hibákból meg tanulni kell. Sokat. Remélem, nekem is sikerült, és itt kérek elnézést azoktól, akikkel kapcsolatban még nem álltam a tanulási folyamat csúcsán annak idején…

8

8.
Van olyan ékszered vagy tárgyad, amihez nagyon ragaszkodsz?

Ha most leírom, hogy a plüsseim, akkor a vérengző metalviking image szégyenteljesen hull a porba, szóval inkább azt mondanám, hogy nincs ilyesmi. Élményekhez, emlékekhez ragaszkodom inkább, és ahhoz a lehetőséghez, hogy még van előttem jó pár újabb élmény, amiket emlékként zárhatok el a virtuális kincsesládámba.

9

9.
Ha külföldön tartanád az esküvődet, melyik országot vagy várost választanád?

Vagy egy kanadai indián esküvőt választanék, vagy egy görög tengerparti szertartást. Az elsőn fontosak a spirituális hozzáadott értékek is, a második esetében inkább a „közös szabadság” megélése lehetne az igazi cél. De ahogy mondtam, negyedszerre már nem szeretnék esküdözni…

10

10.
Melyik tulajdonságodat szeretik leginkább a nők?

A csodaszép, hosszú… hajamat. Egyébként külsőleg legalábbis tényleg, olyan szinten, hogy magukénak akarják, és irigyek, mint a fene. ;-) Belsőleg talán a májamat, ami bizonyítottan a legkitartóbb, legerősebb részem. ;-) Komolyra fordítva meg nem tudom. Majd megkérem a feleségemet, hogy itt vegye át a szót, mert igazából az a helyzet, hogy kábé minden reggel, amikor felébredek, és ránézek, arra gondolok, mi a fenéért van egy ilyen csodálatos nő egy ilyen sörényes Jabbával, mint jómagam.

Azt mondja innen mellőlem, hogy odaadó vagyok, és mindent nagyon intenzíven csinálok, nagyon tudok szeretni, és társaságban mindenkit magával ragad a jó kedvem. És az is tök jó, hogy mindenhez értek. És az is nagyon jó volt, amikor dalokat írtam neki, és amikor a színpadon a „there goes my baby” sor alatt rámutattam, és őt irigyelte a közönség. Meg jól is főzök. Szóval ezt úgy foglalnám össze, hogy azt hiszem, jó a marketingem.

10 +1

10. +1
Melyik Affianced eljegyzési gyűrűt vagy karikagyűrűt választanád?

Válogatós vagyok. Saját karikagyűrűnket is én magam terveztem, mert azt szerettem volna, ha egyedi, és tényleg minket jellemez. A legközelebb a Carousel áll a szívemhez, de ezt is úgy oldanám meg, hogy mondjuk fehér arany és platina kombináció adja ki ezt a formát. Sose voltam az az „aranyos” típus, mármint gyereknek azt mondják, hogy de, viszont most az ékszerekről beszélünk. Ezüst, fehérarany, ezek jobban bejönnek, bár nincs sok ékszerem, a pénzemet inkább másoknál tartom. Állam, hangszerboltok, közműszolgáltatók…

10 +2

10. +2
Min dolgozol mostanában, hol láthatunk legközelebb?

Épp egy téli-tavaszi koncertturné készül szóló-csapatommal, a BZ Projecttel. December 2-án startolunk a budapesti G3 (volt Gödör) klubban, aztán megyünk körbe kicsiny országunkban elhinteni a fémkultúra sorjás magvait. Közben pedig készül egy tonna új dal mindenféle zenekarommal, sose tudok leállni, bármennyire is irreális ez az egész zene-dolog hivatásként ma Magyarországon. Emellett további zenekaraimmal (At Night I Fly, After Crying) is alakulnak a jövő évi tevékenységek, és egy új projektet is elkezdtem egy Unplugged Pressure nevű duó képében, ahol ismert, és kevésbé ismert Queen dalokat játszunk zongora-ének felállásban. Aztán persze ott a munka, újságírás, „főszerkesztés”, műsorvezetés, tán még karaoke bulikat és standup esteket is elkezdek januártól, szóval ha akkor szép az élet, amikor zajlik, az enyém bizony irtózatosan gyönyörű.

Carousel karikagyűrű

Bátky Zoli ízléséhez Carousel navű karikagyűrűink állnak a legközelebb.